Osteoporoza

Vedno pogosteje se oglašate in me sprašujete za vzroke ki vam povzročajo glavobole, vrtoglavice, motni vid, šumenje v ušesih, aritmijo (nihajoč pritisk), napetost v prsnem košu, oteženo dihanje, bolečine v ramenih, itd… . Ker vam na raznih pregledih največkrat ne najdejo pravih vzrokov, ste zaskrbljeni.

Vse to, kar sem omenil, se lahko pojavlja zaradi skrivljene hrbtenice, osteomalacije, osteoporoze, ali največkret zaradi poškodb vratnih vretenc hrbtenice. Problemi se lahko pojavljajo v kompletih ali posamično. To pomeni, da lahko boli samo glava, ali se pojavljajo samo vrtoglavice, ali šumenje v ušesih, itd… . Najpogosteje pa se težave pojavljajo kar v kompletih. To pomeni, da istočasno boli glava, se pojavljajo vrtoglavice in aritmija, lahko tudi v kompletu, bolečin v ramenih, vrtoglavice in aritmije, ki pa povzroča napetost v prsnem košu in oteženo dihanje.

Ker v zadnjem času vedno več ljudi (ne glede na spol ali starost) boleha za osteomalacijo, se temu primerno povečujejo tudi težave.

Osteomalacija je pojav mehčanja, slabljenja in deminerilizacije kosti. Zdrave kosti, s tem pa tudi hrbtenica, terjajo za svoj pravilen razvoj ustrezno količino kalcija in fosforja v prehrani. Teh snovi pa telo ne more absorbirati iz hrane brez zato ustrezne količine prisotnega vitamina D. Zato je nujno, da telesu poleg kalcija in fosforja damo zadostno količino vitamina D, ki ga  lahko dobimo s pomočjo sončenja, ali v prehrani. V večjih količinah ga vsebujejo maslo, margarina, morske ribe, jajčni rumenjaki, lososovo olje, jetra, itd… . Pomanjkanje vitamina D povzroča bolečine v kosteh, zlasti v vratu, v kolkih, nogah in rebrih (prsnici). Ker se zmanjšuje kostna masa tudi v vratnem delu hrbtenice, se ta seseda. Diski se strdijo in močno ožijo, kar povzroča blokado vratnega, ušesnega, vidnega, ličnega, čeljustnega in srčnega živca, to pa povzroča vrtoglavico, šumenje v ušesih, motni vid, drevenenje lica, bolečine v čeljustih(kot da boli koren zoba), zbadanje pod dojko in pri srcu. S tem pa nihajoč pritisk, ki dosega visoko stopnjo. Med gibanjem pa se pritisk normalizira. Bolehajo lahko vsi ne glede na spol in starost.

Razlika med osteoporozo in osteomalacijo je očitna. Pri osteoporozi se zaradi pomanjkanja kalcija in vitamina D zmanjšuje ali bolje povedano usiha beljakovinsko matično tkivo, zaradi česar postanejo kosti krhke in lomljive. Pri osteomalaciji pa je značilno, da telesu primanjkuje le vitamin D, količina kalcija je dovoljšnja, le ta pa se zato, ker ni vezave, nabira v sklepih, posebej v vratnem delu hrbtenice, v ramenih, komolcih, v zapestju, kolkih in kolenih.

Osteoporoza je lahko naravni proces straranja, v zadnjih letih pa se zelo pogosto pojavlja kot bolezen, ki napada vse kosti. Spremembe se najprej kažejo v sesedanju hrbtenice(ljudje se manjšajo), močni skrivljenosti hrbtenice v lok, bolečini v medenični kosti (le-ta se ravna, kar potiska kolke navzven in povzroča bolečino v kolkih).

Pri osteoporozi je značilno predvsem pomanjkanje kalcija v krvi. Za količino kalcija v krvi skrbijo obščitnične žleze, ki tvorijo paratioridni hormon, kateri uravnava količino kalcija v krvi. Kadar pade količina kalcija v krvi, obščitnične žleze povečajo tvorjenje paratioridnega hormona, zato črevo absorbira večje količine kalcija iz hrane, ledvice pa kalcij ohranjajo. Če obščitnične žleze iz različnih vzrokov ne delujejo pravilno, pride do pomanjkanja kalcija v krvi, telo ga začne črpati iz kosti, kar pa povzroča osteoporozo. V primerih, da pa obščitnične žleze delujejo pospešeno, pa se lahko pojavljajo kamni v sečilih.

Osteomalacija in osteoporoza sta najpogostejša povzročitelja v uvodu omenjenih težav. Zato vam vsem, ki imate navedene težave, predlagam, da opravite pregled obščitnih žlez, pregled kostne mase, preverite količino kalcija v krvi, opravite pregled za količino paratiorodnega hormona in vitamina D. Pri nas v bioterapevtski ambulanti je prav tako mogoče opraviti pregled in uspešno zdravljenje obeh oblik bolezni. Način zdravljenja je neboleč in veliko krajši in uspešnejši kot z pomočjo zdravil.

Spoznali smo dva vzroka za vaše težave. Tretji in prav tako pogost faktor, ki povzroča omenjene težave, so poškodbe vratnega dela hrbtenice. Do teh pride najpogosteje pri avtomobilskih trkih, naglem zaviranju, padcih ali nekontroliranem zasuku glave. Take poškodbe lahko povzročijo tudi samouki ali nevšeči kiropraktiki z manipuliranjem hrbtenice. V teh primerih prihaja do prolapsa(zdrs ali pretrganje medvretenčne ploščice). Pri čemer se medvretenčna ploščica pretrga in se del njene mehke sredice izboči, kar povzroča boleč pritisk na živec in včasih bolniku poslabša ali povsem onemogoči gibanje. Medvretenčni ploščični prolaps lahko prizadene katerikoli del hrbtenice. Če pride do prolapsa med petim in šestim vratnim vretenom, prihaja do tesnobe, bolečin v prsih in aritmije. Če je to med tretjim in četrtim vratnim vretenom, mrtvijo roke-prsti, bolijo ramena in in se pojavlja aritmija. Če pride do prolapsa med prvim in drugim vretenom, so hude bolečine v glavi, ki lahko povzročajo tudi močne vrtoglavice, motni vid, šumenje in celo bruhanje. Te poškodbe največkrat zamenjajo za migreno. Stanje se ponavlja, traja lahko od nekaj ur, do tudi več dni. V navedenih primerih je potrebno obiskati ortopeda, slikati vratni del hrbtenice in opraviti ročne masaže. Zelo učinkovite so biomasaže. Biomasaža je kombinacija masaže, okrepljene z bioenergijo. Ta diske med tretmanom močno ogreje in jih potem bioenergo terapevt s pomočjo mikropraktično metodo naravna, odpravi zatekline diska in s tem dolgoročno odpravi nastale težave. Ta metoda je razvita v naši ambulanti in  tako delamo.

Na glavobole, vrtoglavico, aritmijo, pa tudi na oteženo požiranje in govor vplivajo še skrivljena hrbtenica v lok(šoferji, delo sede v prisilnem položaju), ter fizična izraba medvretenčnih diskov(težko dviganje, prehladi, neprimerna drža-frizerke, sobopleskarji, delo z traktorji). V tem primeru postanejo diski tanki in trdi-neelastični. Zato hrbtne kosti(vretenca) pritiskajo ena na drugo, kar povzroča blokado določenih živcev ali živčnih skupin. Le-to pa povzroča bolečine. Tudi take diske lahko zmehčamo in razširimo s posebno metodo bioterapije. Vse skupaj poveča elastičnost hrbtenice.

Da pa bo odpravljanje, ali zdravljenje omejenih težav uspešna, je potrebna prava diagnoza. Kajti pravilna diagnoza je garant za pravilno zdravljenje. O težavah osteoporoze, osteomalacije, poškodbah sem za društva ali skupine pripravljen pripraviti tudi predavanja z vidika zdravilstva. Zaineresirani me lahko pokličete na telefon 02 593 17 37.