Menstrualne težave

Veliko sem že pisal o raznih boleznih, težavah in vplivih na naše počutje, toda vedno znova se najdejo vprašanja, ki me vzpodbujajo k temu, da še naprej pišem in odgovarjam na vaša vprašanja v Penu. Nekateri se pritožujete, da me je zelo težko dobiti na telefon. Vaša vprašanja lahko naslovite tudi na elektronsko pošto bioenergija.titan@gmail.com. Na ta vprašanja vam bom odgovoril na splošno v Penu. Za osebna, specifična vprašanja, pa se boste morali oglasiti po telefonu.

Tudi tokrat se je nabralo kar nekaj vprašanj. Največ se jih nanaša na bolečine v čelnem delu glave, bolečine dojk in rodil pred menstruacijo. Zato sem se odločil, da bom v tej številki pisal o teh težavah.
Menstruacija je rezultat zapletenih hormonskih procesov, v katerih sodelujejo hipofiza, ščitnica in jajčniki z maternico. Ker sem o hipofizi, ščitnici in jajčnikih že pisal in da se ne bi ponavljal, bom tokrat opisal te težave nekoliko drugače. Predvsem vas bom poskušal seznaniti z načini, kako lajšati težave. Pa gremo po vrsti.
Hipofiza je najpomembnejša žleza, ki svoje hormone izloča direktno v kri. S tem nadzoruje večina preostalih žlez, toda tudi hipofiza ima svojega nadzornika, imenuje se hipotalamus. Oba ležita v sprednjem delu glave. Hipofiza leži pod korenom nosa in je možganski privesek, nad njo višje v predelu čela pa leži hipotalamus. Najpomembnejša hormona, ki ju izloča hipofiza sta PSH in LH. Ta dva nadzorujeta aktivnosti v spolnih žlezah (gonadotropni hormon). V procesu sodelujejo tudi jajčniki, ki tvorijo ženski spolni hormon estrogen in progestrogen. V odvisnosti od nepravilnega delovanja hipofize, se pojavljajo predmenstrualne težave. Te se kažejo v različnih intenzivnosti in času trajanja, kot bolečine v glavi in dojkah, ter rodilih. Trajajo lahko od enega pa vse do pet dni. Pogosto so spremljevalci teh bolečin tudi utrujenost, brezvoljnost in razdražljivost.

Strokovna medicina, žal, največkrat ne poišče pravih vzrokov za nastale težave. Bolečine v glavi so pogosto zamenjane za migrene ali vnetje sinusov. Glede bolečin v dojkah so ponavadi brez pravega odgovora. Bolečine v rodilih pa največkrat pripišejo raznim vnetjem, ali bakterijam. Žal se večina pacientk s tem sprijazni in ostane pri uporabi antibiotikov in ostalih zdravil za lajšanje bolečin.
Po mojih dolgoletnih izkušnjah pa ležijo vzroki teh težav čisto drugje. Poškodbe hipofize, ali hipotalamusa, so najpogostejši povzročitelj teh težav. Nastanejo pri udarcih, kot hipofizni tumor, ki ga najpogosteje obravnavamo kot endokrino nedejaven tumor (benigni ). Pojavljajo se v manjšem številu in predstavljajo le 10%. Med drugim lahko ta tumor povzroči tudi okvaro vidnega polja, ker pritiska na vidni živec.
Naslednji vzrok za nepravilno delovanje hipofize in s tem pogojenimi težavami pred menstruacijo so tudi glivična vnetja. Pri okužbi z glivico candido čutijo bolniki srbenje v očeh in njihovo solzenje. Lahko se istočasno pojavijo vsi ali le eden od simptonov.
Zelo pogost vzrok za pogoste bolečine v glavi pred menstruacijo so tudi kozmična in tehnična sevanja. Če spimo z glavo na križišču hartmannovega ali curryevega sevanja, ali imamo glavi pri spanju izpostavljeno tehničnim sevanjem (vtičnice, električni kabli v steni, radijski sprejemnik pri glavi, tv sprejemnik ali drugi tehnični aparati v spalnici), v teh primerih čutimo specifične težave. Te se odražajo kot močne bolečine v glavi zjutraj, ko vstanemo, lahko celo vsak dan. Taki bolniki se ponavadi pogosto zbujajo zjutraj med eno in tretjo uro. Vstajanje je težko, čutijo močno utrujenost, zaspanost, nemoč in nervozo. Menstrualne težave pa so še toliko večje, saj so lahko glavoboli naravnost nevzdržni.
Bolečine v čelnem delu glave, ki prehajajo v sence, pa lahko povzroči tudi poškodba vratnega dela hrbtenice. Ta bolečina je lahko stalna, ali občasna in ne le ob menstruaciji. Z to razliko, da lahko v tem primeru boli glava tudi v zatilju (močna migrenska bolečina), spremlja pa jo lahko tudi močna vrtoglavica v nekaterih primerih pa tudi motni vid in celo bruhanje.
To so najpogostejši vzroki za omenjene težave. Obstajajo pa še drugi kot so popivanje, kajenje, prepih, neustrezna klima, vnetja, veter, sonce, itd… .
Sedaj ste že lahko sami ugotovili, da je vzrokov za menstrualne glavobole ogromno. Zato je izredno težko postavljati pavšalne diagnoze. Vsak primer takih težav je treba obravnavati individualno.

Kako zdraviti, oziroma lajšati te težave?
Vsekakor je najpomembnejša točna diagnoza. Do nje lahko pridemo na več načinov, pač glede na osebno odločitev. Eni se boste odločili za zdravniško diagnozo, vse več pa vas prihaja k meni.
Če se glavoboli pojavljajo zaradi tumorja v hipofizi, ali njene poškodbe, si masirajte čelni del glave in to tako, da postavite kazalec in sredinec roke na koren nosa. Potem z rahlim dotikom masirajte z krožnimi gibi v smeri urinega kazalca. Tako masirajte vsaj eno minuto, dan pred menstruacijo. Če začnete čutiti napetost v glavi pa isto proceduro izvajajte dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, vsaj dve minuti dolgo.
Če ugotovite, da vas boli glava že zjutraj, je obvezna premestitev postelje in odstranitev vseh tehničnih aparatov iz sobe. Položaj za pravilno postavitev postelje naj vam obvezno poišče certificiran radiestezist. Eden takih sem jaz sam. Nikakor ne kupujte nobenih tako imenovanih zaščit, ki vam jih ponujajo po trgovskih centrih, sejmih, ali po telefonu, kjer vam merijo »bioenergijo«, ker vam le-ti ne bodo prav nič pomagali, kvečjemu si boste, v prepričanju da ste napravili za sebe dobro delo, ko ste kupili nekaj stotisočakov drag izdelek, dolgoročno celo škodovali.
Ob poškodbi vratnega dela hrbtenice si poskušajte z krožnimi gibi zmasirati vratni del. To vam bo olajšalo bolečine. Lahko obiščete tudi veščega maserja ali kiropraktika. Jaz sem razvil posebno metodo zdravljenja hrbtenice, ki jo izvajava s sinom in je učinkovita v 90% primerov. Pogoj je le, da je hrbtenica vsaj še malo prožna. Zato polagam na dušo vsem, ki imate težave z hrbtenico, da ne odlašate predolgo s terapijami, ker bo mogoče čez čas, že žal, prepozno.
Zame migrena ni bolečina brez vzroka. Za vsako bolečino stoji vzrok. Zato se nikakor ne zadovoljite le z diagnozo migrene, temveč zahtevajte preizkavo, ki bo lahko pripeljala do pravega vzroka. Zdravila proti bolečinam le začasno lajšajo, dolgoročno pa ne rešujejo vaših težav. Če ste imeli kakršno koli poškodbo glave, potem se obvezno izogibajte premočnemu soncu, prepihu, cigaretnemu dimu in alkoholu.
Ko boste odpravili okvare hipofize, ali hipotalamusa, bodo prenehale tudi bolečine v dojkah in rodilih. Menstrualni ciklus, tudi ovulacija, pa bo neboleč in reden. Dojk in rodil v tem primeru ni potrebno posebej zdraviti.