Osteoporoza

Knjiga o osteoporozi- Yoga proti osteoporozi

Moj odgovor gospe Mariji bo kratek, kljub temu, da je njeno vprašanje obsežno.
Ker pravite, da imate osteoporozo in da ne smete na sonce, sam sem pa priporočal sončenje, vam res lahko pritrdim da je pretirano sončenje škodljivi in povzroča kožnega raka. Še vedno pa vsem ljudem priporočam obilo sončne svetlobe. Samo izpostavljanje sončni svetlobi ne pomeni le sončenje na plaži ali ob bazenu, ampak tudi gibanje na svežem zraku, tudi v senci. Med sončenjem priporočam zmernost. Sončnim žarkom se je najboljše izpostavljati dopoldne do 11.30 ure, popoldne pa po 15. uri. V intervalu med 11.30 in 15. uro ne priporočam izpostavljanja soncu, ker je tedaj intenzivno sevanje največje.
Zakaj sončenje? Ker je za osteoporozo značilno pomanjkanje vitamina D, kar pomeni manjša zmožnost vezave kalcija na kosti, prihaja do prhnosti kosti, kalcij pa se nalaga v sklepih. To povzroča zatekle in boleče sklepe, bolijo pa tudi kosti. Da bi se spet povečala akumulacija kalcija v kosteh, predlagam povečan vnos vitamina D, ki ga lahko dobimo tudi v določeni prehrani (posebej losos, tuna, sardelice,…). Vendar je dobro, da s pomočjo UV žarkov pospešimo delovanje kože, ki pod vplivom le-teh sama proizvaja vitamin D.
Sončite se počasi, do rjave barve, za zdravje in ne za izgled. Uporabljajte čimmanj kemije v obliki raznik kremic za porjavitev.

Ne pozabite, da mora biti gibanje izvedeno kvalitetno in da, če ste drage gospe, bile tri ure na vrtu in negovale svoj pridelek, ali kuhale kosilo, da še to ni kvalitetno gibanje. Privoščite si sprehod, telovadbo, kolesarjenje, pilates, jogo,…. Ni treba, da je vadba intenzivna. Važno je, da se skelet giblje in obremenjuje celoto, ker se tako jača kostna masa.
V obdobju, ko se iz različnih vzrokov ne morete gibati po soncu, pa se izjemoma tudi lahko zatečete k preverjenim dodatkom, ki vsebujejo skupaj kalcij in vitamin D.