Srčna aritmija

Vedno, kadar obravnavamo aritmijo, moramo ugotoviti vzrok za njen nastanek. Ce nam EKG pokaže spremembo ali žarišce bolezni, je nujno opraviti nadaljnje preiskave srca in ožilja. Posebej koronarnih arterij. V kolikor pa EKG ne pokaže bistvenih sprememb, je potrebno narediti pregled z pomocjo elektromiogafije-EMG. V tem primeru bo ugotovljen pravi vzrok. Oba pa zahtevata specificne oblike zdravljenja. Pri obolenju srca in ožilja je nujna uporaba zdravil in redni zdravniški nadzor.
Aritmijo lahko povzroca tudi osteoporoza, spondilitis, skrivljenost hrbtenice in poškodbe vratnega dela hrbtenice. Za odpravljanje teh vzrokov je zdravljenje nujno prepustiti strokovnjaku ortopedu, ali strokovnjaku, ki z manuelnim posegom tretira poškodbo. Posebej je to priporocljivo opraviti takoj po poškodbi vratnih mišic, ali premiku vratnih vreten. Kot sem to omenil že v prejšnjih poglavij, je za splošno pocutje pomembno, da ohranimo zdrava vratna vretenca, ker le ta šcitijo debla malih možganov, ki oživcuje dobršni del našega telesa. Ce pa pride iz kakršnega koli razloga do blokade živca, ki ga lahko povzroci zdrs diska, sprememba krivulje hrbtenice, ali osteoporoza, pa je nujna rocna masaža celotne hrbtenice. Vendar tudi tokrat moram povedati, da vsaka vrsta masaža hrbtenice ni prava masaža. Odsvetujem elektroterapije, ker ponavadi povecajo obcutljivost živca vagusa, kar lahko deluje v nasprotju z želenim ucinkom. Z kiroprakticnim posegom se hrbtenica naravna in s tem prepreci pritisk na živec, ki izhaja iz možganskega debla. Aritmijo, ki jo povzroca vratni del hrbtenice, lahko lajšamo tako, da takrat, ko pride do povišanega utripa in zbadanja pri srcu, ki prehaja v tesnobo in težko dihanje, se uležemo na trebuh, odstranimo vzglavnik, damo obe roki pod glavo, stegnemo noge in tako ležimo nekaj minut. Cez cas bo pritisk ponehal. Zbadanje se bo umirilo, pulz se bo približal normalnemu, zato se bo umirilo tudi dihanje. V takem položaju vztrajajte 5-10 minut. Tudi ce boste obcutili bolecine v križu. Ljudje, ki imajo ugotovljene srcno žilne bolezni, pa ne uporabljajte tega postopka. Ce pride do aritmije v prisilnih položajih, kot sta sedenje in stanje, se je treba pretegniti in razgibati vratni del z pocasnimi gibi naprej nazaj, levo desno. Ljudem z težavami z aritmijo zaradi hrbtenice priporocam spanje na trebuhu ali na desnem boku z zelo nizkim vzglavnikom. Visoki, dvojni, trdi in razno razni drugi tako imenovani ortopedski vzglavniki v tem primeru ne sodijo na vašo posteljo, ker silijo hrbtenico k nenaravnemu zvijanju in s tem še dodatno pospešujejo aritmijo.
Za zdravljenje aritmije, kot posledice blokade živca vagusa, priporocam rocno biomasažo hrbtenice. Ta se izvaja direktno na hrbtenico kot kombinacija klasicne masaže in bioenergije. Tehnika mehca diske. Posledicno postane hrbtenica prožnejša, diski pa se razširijo. S tem kosti vretenc vec ne pritiskajo na živec, kar popravi aritmijo in pa tudi ogromno drugih težav, kot so glavoboli, vrtoglavice, bolecine v okoncinah in še nekatere druge kronicne bolecine. Uspešnost terapije je odvisna od zastaranja poškodbe in trajanja bolezni. Temu se prilagajajo tudi tretmaji. Naj opozorim, da se morajo terapije opravljati kontinuirano in da obcasne terapije, kot jih izvajajo nekateri enkrat na teden, ali še redkeje, ne zaležejo. Efekta pa se tudi ne doseže z masiranjem mišic, ožilja ali zbijanjem vozlov.
Za konec še to. Prej, preden se odlocite za nacin obravnavanja vaših težav je nujen temeljit pregled. Treba je ugotoviti pravi vzrok za vaše težave. Kajti le, ce boste odpravili vzrok, bodo izginile tudi bolezenske težave. Simptomaticno zdravljenje pri boleznih, povezanih z hrbtenico ne zaleže in predstavlja le potuho. Kvaliteten diagnosticni pregled lahko opravite tudi pri meni, prav tako pa vam lahko ucinkovito pomagam pri odpravi vecine bolezni, povezanih z hrbtenico.
Še opozorilo za tiste, ki imate konstantno visok pritisk. Za vas je nujno, da jemljete redno predpisana zdravila.