Težave s hipofizo

V prejšnji številki smo spoznali funkcijo hipotalamusa, v tej številki pa bom nekaj več vrstic namenil hipofizi.

Hipofiza je majhna za grah velike žleze z notranjim izločanjem, ki jo imenujemo tudi možganski podvesek, ki je pripeta s tankim pecljem pod hipotalamusom na možganskem spodku. Leži v središču lobanje v višini oči (pod korenom nosa), včasih jo opisujemo kot dirigenta. Hipofiza je najpomembnejša endokrina žleza, saj uravnava in nadzoruje delovanje drugih endokeinih žlez in mnogih telesnih dogajanj. Hipofizo sestavljajo trije režnji, ki jih glede na medsebojni položaj imenujemo sprednji, srednji in zadnji. Ti različni režnji proizvajajo vrsto hormonov. Sprednji reženj tvori šest hormonov in sicer so to: rastni hormon, ki spodbuja rast. Pomanjkanje le tega hormona povzroča pritlikavost ali majhnost, prolaktin spodbuja nastajanje mleka po porodu, pozneje ob perilu povzroča bolečine dojk in povečani mlečno zležo. Pri zmanjšanju tega hormona pride do kratkotrajnega dojenja, ACHT (adrenokortikotropini hormon) imenujemo ga tudi kot (kortikotropin) spodbuja skorjo nadledvične žleze. K sproščanju različnih kortikosteroidnih hormonov, ki uravnavajo uporabo hranilnih snovi v organizmu, ter izločanje soli in vode v urinu. TSM, ki stimulira ščitnico za nastajanje ščitničnih hormonov, hormona FSH in LH pa spodbujata spolne žleze.
Vmesni reženj hipofize izloča samo en hormon metanocite (msh), ki uravnava potemnitev kože.
Zadnji hipofizni reženj proizvaja dva hormona in sicer ADH (antidiurični hormon), ki povečuje vsrkavanje vode v kri v ledvicah in s tem zmanjšuje količino urina in drugi hormon ki ga imenujemo okitocin, ki spodbuja popadke maternice med porodom in izločanje mleka pri dojenju. Vsaka nepravilnost v delovanju hipotalamusa še posebej pa hipofize navadno pomeni, da žleza ustvarja prevelike ali nedovoljne količine enega ali več hormonov, kar posledično privede do sprememb v telesu. Če pa se hipofiza močno poveča pa največkrat pritiska na vidna živca in s tem povzroči okvare vida.
Bolezni hipofize delimo na več dejavnikov in sicer:
Prirojene in genetske bolezni. To se najpogosteje kaže pri izločanju rastnega hormona, ki nastaja zaradi genetske, prirojene odsotnosti ali nerazvitosti, lahko pa tudi zaradi poškodbe pri porodu. Pomanjkanje rastnega hormona je velikokrat povezano tudi s pomanjkljivostmi drugih hipofiznih hormonov, še posebej če primanjkuje acth-ja in tsh, ki spodbuja ščitnico.
Drugi vzrok obolenja hipofize so hipofizni tumorji, ki so po navadi benigni, ki ni rakav je nenevaren, ta se ne širi naprej po telesu, lahko pa močno vplivajo na pretirano izločanje hipofiznih hormonov lahko pa tudi na pomanjkanje.
Tretji vzrok so poškodbe hipofize, najpogostejše so pri porodih ali pri udarcih, padcih. Na poškodbe hipofize pa pogosto vplivajo sevanja(kozmična), tehnična sevanja(elektrika), vodni tokovi(podzemne vodne žile), glivična obolenja(kandida). Poškodbe, ki vplivajo na delovanje hipofize so lahko v kateri koli starosti.
Četrti vzrok so prekrvavitvene motnje. Če je hipofiza iz različnih vzrokov slabo prekrvavljena usahne mleko pri doječih materah in še več drugih sekundarnih učinkov zaradi manjšega delovanja endokrilnih žlez. Povzočitelji pa so tumorji, vnetje žil, prekomerno kajenje, vaskulitis, spanje na škodljivih sevanjih.
Peti vzrok so sevanje, še posebej, če je opravljena radieterapija zaradi hipofiznega tumorja, tehnična sevanja(radio, ali vtičnica pri glavi).
Vsi omenjeni faktorji vplivajo na delovanje hipofize, zato prihaja do bolečin v čelnem delu glave(med očmi). Na področju čelnih sinusov, pri ženskah zatekajo in bolijo dojke(posebej pri mlajših) in bolijo rodila. Zato predlagam tistim ženskam, ki ne morejo zanositi, da si dajo pregledati delovanje hipotalamusa in hipofize. Vzroki se dajo uspešno odpraviti tudi z bioenergijo. Te terapije izvajam tudi sam. Z to razliko, da najprej poiščem vzrok za nepravilno delovanje hipofize in na osnovi rezultatov nadaljujem zdravljenje, ali predlagam način odpravljanja težav.
Upam, da sem dovolj nazorno opisal Vaše težave, gospa Klavdija. Moram pridati še to, da bolečine v glavi, ki jih povzroča hipofiza, ali hipotalamus prepogosto posamezniki imenujejo zgolj migrena.
Kot dodatek pa še podatek, da bolečine v zatilju najpogosteje povzroča vratni del hrbtenice.
Svetujem vsem, ki imate opisane težave, da zahtevate pregled pri endokrinologu, če imate probleme v čelnem delu, ali pri ortopedu v primeru bolečin v zatilju.
O tem pa več prihodnjič.